20100502

Jag har varit dålig på att skriva ner vad jag har lärt mig. Men nu har vi iallafall precis avslutat utvecklingspsykologiska teorier, olika pedagogiska inriktningar och riklig språkanvändning.
Jag kan säga att jag lärt mig MYCKET av just dessa delar. De utvecklingspsykologiska teorierna hade jag inte ens tänkt på att de existerade innan. Jag känner verkligen att genom att ha läst och lärt om dessa så har jag fått ett nytt sätt att se på saker och ting.
Ännu ett sätt att analysera och vrida och vända på olika situationer. De olka pedagogiska inriktningarna visste jag om en del (så som waldorf och Reggio Emila) men jag har aldrig haft koll på vad de egentligen innehåller.
Jag vet inte riktigt vad jag tycker om att köra stenhårt på en enda renodlad pedagogik, jag tror personligen att det är bäst att blanda. Men Reggio Emilia tilltalar mig, detta mest på grund av att de verkligen vill ha in samhället i skol/förskolemiljön och allt skapande arbete gillar jag.
Jag föredrar dock också att barnen får vara ute mycket, vilket de inte verkar vara så mycket för i reggio...

Riklig språkanvändning är någon som helt klart är värt att satsa på! Jag är så för riklig språkanvändning som man kan bli, men är medveten om att jag själv har en tendens att glömma bort den emellanåt.
Som när vi var i Falun och fick i uppgift att presentera de pedagogiska inriktningarna, då var min första tanke "Åh nej, nu blir det massa babbel och jag måste stå och redovisa (läs tala) framför alla."
Detta TROTS att hela grejen med falunresan var just riklig språkanvändning. Detta tycker jag visar på hur otroligt inpräntat det är med att just hålla redovisningar och presentationer i den klassiska formen, talet.
Detta är något jag anser at vi behöver komma ifrån. Själv tycker jag mycket bättre om att presentera något och uttrycka mig på andra sätt än med just tal. Jag fick också upp ögonen för olika sätt som man kan göra detta på, som med ljud, bild, drama osv...
Skuggteater hade jag aldrig kommit på själv... Handdockor vet jag inte heller. Att spela in ljud på ett eller annat vis hade jag inte heller tänkt på. Jag har lärt mig väldigt mycket i just den här delen av kursen!
Att vi får genomföra våra examinationer på olika sätt (muntligt, skriftligt och den kommande filmen) är bra just med detta avseende, den rikliga språkanvändningen.
Dagarna i Falun tror jag har hjälpt mig väldigt mycket när det kommer till att genomföra min kommande examination, men än vet jag inte exakt hur mycket.
Och med hjälp av det vi lärt oss kommer jag också kunna göra på annorlunda sätt i mitt framtida yrke. Jag har mest tänkt på skapande verksamhet i förskolan som måla, pyssla, pärla osv.
Men man kan mycket väl använda sig av de andra bitarna. Man kan spela in olika ljud och låta de andra gissa vad det är för ljud (detta gjorde min grupp som uppgift i Falun), man kan låta barnen ta egna bilder, spela in filmer etc.
Jag kan absolut utveckla detta vidare hur långt som helst, men just nu hinns inte det riktigt med.

20100331

Idag har jag lärt mig något viktigt. jag har lärt mig använda min kunskap om genus och kön i en ordentlig
diskussion. läser en del insatta bloggar där jag ofta velat skriva men känt att jag inte haft tillräckligt med kunskap
i frågan. idag lärde jag mig att förmågan finns där. genom föreläsningar, seminarier och arbeten har jag samlat på mig
tillräckligt med kunskap i ämnet för att själv kunna ta stälning, bilda egna åsikter, insikter och jag har lyckats uttrycka
detta i en ordentlig diskussion. detta har även fått mig att komma till insikt med hur otroligt viktigt det är för
lärare att ha kunskap om detta, problematisera och försöka hitta kreativa lösningar.
tidigare har jag försökt bilda mina egna åsikter i genus-frågor, men inte haft en tillräckligt stor grund att stå på
för att känna mig "säker". Kunskap föder självförtroende och starka åsikter.

20100212

Idag har jag faktiskt lärt mig en hel del! Vi hade ju studiegrupp och föreläsning idag gällande skolans historia, rätt intressant! Så vad har jag lärt mig:
  • Jag har lärt mig varför det heter just fröken. Det är nämligen så att dett förr fanns något som kallades för småskolan, för de minsta barnen, och den som jobbade som lärare där var en ogift, ung kvinna (=fröken). Denna kvinna hade dessutom ingen utbildning och kunde heller aldrig gifta sig (efter som hennes enda uppgift skulle vara att undervisa). Det fanns inte ens krav på att hon skulle kunna läsa eller skriva! (jämför man med "magister" så märker man statusskillnaden på kvinnor och män. Magister är ett akademiskt uttryck=nån med hög utbildning)
  • Jag har lärt mig att skolor har funnits i Sverige sen medeltiden, men i världen så fanns skola redan under antikens Grekland (dock var inte samma saker prioriterade förr som nu)
  • Jag har lärt mig hur de olika skolformerna har utvecklats och slagits ihop tillslut för att bilda dagens skolform (=förskola, förskoleklass, grundskola, gymnasieskola osv.)

Jag har säkert lärt mig massa mer, men jag kommer inte på mer just nu...

20100209

Idag har jag (hittills) lärt mig att skolors/förskolors lokala arbetsplaner/styrdokument kan se väldigt olika ut.

20100121

Idag har jag lärt mig att kunskap kan ses på många olika sätt. Detta är något jag aldrig reflekterat över förut. Intressant!


20100120

Vad har jag lärt mig idag? Jag har lärt mig att det är viktigt att vara strukturerad när man studerar, extra viktigt när man studerar på distans och har mycket eget ansvar. Jag har lärt mig vad ett portfolioarbete innebär.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tillbaka


RSS 2.0